Ivan Pedersen


Ivan Pedersen beskriver sig selv som arbejdsom, ordholdende og empatisk, men også temperamentsfuld og debatlysten. Og det er måske lige præcis det sidstnævnte, der har fået ham på sporet af at skrive en selvbiografi netop nu. I en tid, hvor han ser en tendens til at ville være kendt for noget, og helst med minimal indsats, og derfor er bogen blevet lidt af et statement om vedholdende søgen efter kvalitet og ens eget udtryk. En bog om livslang læring i en livslang gerning, i en tid hvor langtidsholdbar sjældent ses som en kvalitet og ikke er værd at stræbe efter.

Med sin biografi ville han, som han selv siger ”koge nogle erfaringer fra et liv med politisk arbejde for musikkens mennesker ind til en fond, der kan forstås af den forudsætningsløse, men musikinteresserede læser”. Det forudsætningsløse er vigtigt, for idéen til at skrive en selvbiografi udsprang af en irritation over, at alle i Danmark har en klar mening om Ivan Pedersens claim to fame. At både høj som lav, ung som gammel, musikinteresseret eller branchemenneske har en idé om, at hans eneste claim to fame er en eneste sang, som alle kender og har en mening om. Fordi de allerfærreste har en anden opfattelse, har han sat sig for at dele sin historie, og han gør meget ud af at understrege, at det netop er hans historie – om de 44 andre år i hans musikliv. Og det viste sig, undervejs i skrivningen, at der havde været mange sjove og anderledes karrieremæssige tildragelser i et alligevel ikke helt normalt liv, måske også til overraskelse for Ivan Pedersen selv.

Med så mange øjeblikke og personer, der har haft en betydning for hans lange karriere, er det også lidt af en frygt, at han skulle have glemt nogen. Derudover viste det sig også, at der selvfølgelig er nogle forskelle på at skrive sange og så det at skrive en biografi. For en biografi skal ikke rime. Når det kommer til forskellene, fremhæver han selv, at man i en tekst som en biografi kan gå helt ind i det emne, man har valgt, hvor det fornemste for en sangtekst er at sige noget om noget kompliceret eller følelsesladet på en måde, der tager det mere banale i livet og rent sprogligt nærmer sig det, der er væsentligt for alle mennesker, men som også siger det på en måde, der er original og fængende.

I øjeblikket har Ivan ikke planer om at skrive flere bøger eller udgive nye albums, selv om han stadig skriver sine egne sange, ud fra det sted han er i livet og det tempo, idéerne og sangene selv vil det. Og så tage dem med til de koncertjobs han selv vil. Med bogen er det planen at tage ud og holde foredrag på baggrund af bogens emner, både af faglig karakter, så som forlag, Koda, rettigheder, Gramex og andre spørgsmål relateret til musikbranchen, men også af personlig karakter med historier fra 50 år på landevejen.

Fotograf: Alex Nyborg Madsen

Bøger udgivet af forfatteren:

Viser et enkelt resultat

Viser et enkelt resultat